Accessibility tools

Sulje
Ajankohtaista | 28.9.2022

Yhdessä kohti kestävämpää energiataloutta

Olvi-konsernissa ympäristövastuun tärkeimmät painopistealueet ovat hiilijalanjäljen ja vedenkulutuksen pienentäminen, jätevesien käsittely sekä materiaalien kierrätys.

Ympäristövastuu merkitsee meille Olvi-konsernissa suurelta osin resurssitehokkuutta, eli raaka-aineiden, materiaalien ja energian tehokasta käyttöä ja kierrätystä sekä kuljetusten optimointia.

Kohti hiilineutraaleja tuotantoja

Viime vuosien aikana Olvi-konsernin yhtiöt ovat tehneet isoja investointeja saavuttaakseen tavoitteen hiilineutraalista tuotannosta. Haluamme nostaa muutamia konkreettisia esimerkkejä työstämme kohti puhtaampaa ja kestävämpää energiataloutta.

Olvi otti vuonna 2018 käyttöön oman biomassatoimisen, uusiutuvalla energialla toimivan lämpölaitoksen, joka tuottaa tuotantoprosesseissa tarvittavan höyryn ja lämmön. Energialähteenä toimii lähialueelta saatava metsähake sekä puunjalostuksen sivutuotteena syntyvä kuori- ja sahanpuruseos. Lämpölaitoksen piippuun asennettu savukaasupesuri puhdistaa piipusta tupruavan vesihöyryn rikki- ja hiukkaspäästöistä sekä ottaa talteen hukkalämmön. Tuotantolaitoksella käytetään 100 % vihreää sähköä, josta suurin osa on EKO-sertifioitua. Tästä merkkinä tuotteissamme kukkii Suomen luonnonsuojeluliiton myöntämä ”töpselikukka”.

Useiden vuosien ajan Olvin käyttövesi on lämmitetty keittämöprosessista talteen otetulla lämpöenergialla. Parhaillaan rakennetaan hiilidioksidin talteenottolaitosta, joka otetaan käyttöön vuonna 2023. Käymisprosessin yhteydessä syntyvä hiilidioksidi voidaan jatkossa käyttää uudelleen muun muassa virvoitusjuomien hiilihapottamiseen.

Kartoitamme uusiutuvan energian, kuten aurinkopaneelien, käyttömahdollisuuksia ja keskitymme lisäämään biopolttoaineen määrää. Vuonna 2021 tuotteiden valmistukseen käytetystä energiasta 97 % oli bioenergiaa. Olvin Iisalmen tehdas on jo vuoden 2022 aikana lähes saavuttanut oman tavoitteensa hiilineutraalista tehtaasta vuonna 2023.

Myös tytäryhtiöissämme on panostettu uusiutuvaan energiaan sekä päästöjen pienentämiseen.

A.Le Coqin tehtaalla Tartossa on käytössä aurinkopaneelit, ja Volfas Engelmanin Uniqa-vesitehtaalla Liettuassa aurinkopaneelien asennus on parhaillaan käynnissä. Virossa A.Le Coq:lla ja Latviassa Cēsu Alus’n tehtaalla on investoitu biokaasulaitoksiin, jotka ottavat talteen biokaasua jätevedestä.

Tanskassa Bryggeriet Vestfyen -panimolla uusiutuvan energian käyttö on ollut arkipäivää jo usean vuoden ajan. Panimolla on käytössä Iisalmen tuotantolaitoksen lämpölaitosta vastaava biovoimala.

Kesällä 2022 A.Le Coq otti käyttöön Baltian ensimmäisen sähkörekan. Tämä on merkittävä askel kohti kuljetuksista syntyvien hiilidioksidipäästöjen vähentämistä. Panostamme konsernin laajuisesti logistiikan suunnitteluun niin raaka-aineiden kuin valmiiden tuotteiden osalta.

Valtaosa konserniyhtiöissä käytetyistä kaasutrukeista on jo vaihdettu sähkökäyttöisiin ja päästöttömiin sähkötrukkeihin. Lisäksi konsernin yhtiöt ovat ottaneet vahvasti käyttöön LED-valaistuksen sekä valaistuksen älykkään ohjauksen.

Me Olvi-konsernissa haluamme olla etulinjassa kehittämässä toimintaamme kohti energiatehokkaampaa ja vihreämpää tulevaisuutta.

Lisää Olvin vastuullisuus- ja ympäristöteoista

Tutustu Olvi-konsernin vastuullisuustyöhön

Jaa

Aiheeseen liittyvää: Ajankohtaista


Olvi sitoutunut asettamaan tieteeseen perustuvat ilmastotavoitteet

19.4.2023

Olvi-konserni on liittynyt jäseneksi kansainväliseen Science Based Targets - aloitteeseen (SBTi) ja sitoutunut asettamaan kunnianhimoiset, tieteeseen perustuvat päästövähennystavoitteet. Tavoitteilla rajoitetaan ilmaston lämpeneminen…